Duygusal zekâ becerilerini geliştirmek için yardımcı yöntemler vermeyi amaçlayan bu program bir yetişkin olarak çocukların duygusal yeterliklerinin sağlanmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi öğretir. Duygu Koçluğu doğal bir ebeveynlik stili olduğundan yetişkinleri için halihazırda pek çok ebeveyn bu ebeveynlik stiline sahiptir. Amacımız tüm ebeveynlik stillerine sahip yetişkinlere çocuklara büyüme sürecinde eşlik eden yol arkadaşlarına daha iyi rehberlik etmenin ipuçlarını ankatmaktır.
Gottman’ın araştırmalarına göre duygu koçu ebeveynlere sahip çocuklar,
Duygu koçluğu eğitimleri duygusal ve davranışsal refahını desteklemenin ve sürdürmenin bir yolu olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle çocuklarla çalışan tüm kurumlar ve bireylere açıktır.
Yetişkin - çocuk iletişiminde bir yaklaşım kazandıran duygu koçluğu eğitimine;
Duygu Koçluğu eğitim programı; video materyalleri, grup tartışmalarını ve alıştırmaları, rol oynama örnekleri ve duygulara verilebilecek yanıtlar hakkında alıştırmalarının yapıldığı etkinliklerini içerir.
Duygu koçluğu eğitim programının arkasındaki teori ve uygulama konuları;
Bu toplantıların amacı duygu koçluğu eğitimlerine katılanların pratiğini geliştirmektir. Her oturumun bir konusu vardır. Grup toplantılarında katılımcılara ev etkinlikleri verilir, grup içindeki deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmaları için desteklenir ve grup liderleri bunları duygu koçluğu becerilerini açıklamak ve anlatmak için bu örneklerden yararlanır.
'Duygu Koçu Kurumlar' ünvanı, işyerinde duygu koçluğunun uygulandığını ve geliştirildiğini gösterir. Yalnızca kurumdan bir yada iki kişinin değil, tüm personel eğitimi, bir uygulayıcı eğitmeni aracılığıyla gerçekleştirilmiş olmalıdır.
Duygu koçu kurumlar;
Teorik temelleri Dr. Haim Ginott tarafından atılan Duygu Koçluğu yaklaşımı John Gottman’ın çiftlerle gerçekleştirdiği uzun yıllar süren araştırmalar sonucu ebeveynlik stillerini duygulara yaklaşım biçimlerine göre sınıflandırmıştır. Duygusal zekâsı yüksek çocuklar yetiştirmenin yalnızca yöntemlerini değil aynı zamanda felsefesini de anlattığı “Duygusal Zekâsı Yüksek Çocuklar Yetiştirmek” isimli kitabı 1996'da yayınlanmıştır.
Gottman yıllar boyu yaptığı araştırmalarda, çiftleri ve ebeveynleri laboratuarında gözlemlemiş ve çalışmalarını 3000’den fazla çift ile sürdürmüştür. Ebeveynlerle yaptığı görüşmeler ve boylamsal araştırmalar sonucunda yaptığı yayınlarda üç farklı ebeveynlik stili tanımlamıştır. Bunlar duygu koçu ebeveyn lik stili, duyguyu yok sayan ebeveynlik stili ve duyguyu dikkate almayan ebeveynlik stilidir. Bu akımın iki öncüsünün ardından pek çok araştırmacı bu yaklaşımı temel almıştır.
Avustralya’da Dr. Sophie Havighurst ve arkadaşları duygu koçu ebeveynlik alanında uygulanabilecek yöntemler geliştirmiş ve duygu koçluğu’nun yararları hakkında araştırmalar yapmıştır. İngiltere’de ise EmotionCoachingUK kurucularından Janet Rose, Louise Gilbert ve Licette Gus duygu koçluğunu okullarda bütüncül yaklaşımlar olarak uygulanmış ve duygusal zekâ gelişimi, çatışma yönetimi gibi pek çok konuda olumlu sonuçlar verdiğini bulgulamıştır.
Duygusal zekâsı yüksek insanlar;
Kısacası duygusal zekâ, akademik ve kariyer başarısının IQ'dan daha iyi bir göstergesi olarak görülmektedir
Duygusal zekâ, duygularımızı anlamayı ve kontrol etmeyi, aynı zamanda başkalarıyla duygular hakkında iletişim kurabilmeyi becersidir. dıygusal zekâ öğrenme ve deneyim ile yaşam boyu gelişebilir.
Duygusal zekâ; öfke ve çatışmayı yönetmek, insanlarla ilişkiller kurmak ve sürdürmek, karar vermek, sosyal olaylara uyum sağlamak ve olup bitenleri anlamak, uygun biçimde karşılık vermekle yakından ilgilidir. Duygusal zeka gelişimi kendimize ve çevremize pek çok yönden kakı sağlar. Bunlardan bazıları;
Kendi duygularını anlamak ve ifade etmek
Başkalarının duygularını anlamak ve empati ile karşılık vermek
Kendini olumlu yönde motive edebilmek
Bir görev karşısında planlama yapabilmek, hedef belirleyebilmek odaklanabilmek
Sosyal ilişkileri dengeli ve uyumlu biçimde sürdümek
Sorunları duyguların etrafında çözüm bulmak ve davranışlara yön vermek
Çatışmaları yapıcı ve olumlu yollar izleyerek yönetmek
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.