COVID-19 hepimize zor ve farklı bir deneyimler sunuyor. Bu durum hem çocuklar hem de yetişkinler için zor duygulara neden olabilir. Zihinsel sağlığımız ve iyi olma halimizi korumak için zorlayıcı duygu ve davranışları sıklıkla yönetmek durumunda kalıyoruz. Duygu Koçluğu, çocuklarımızın stres deneyimlerine destek olma konusunda büyük bir yardım sağlar. Çocuğunuz dışarı çıkıp parkta arkadaşlarıyla oynamak isterken bunun neden mümkün olmadığını açıklamaya çalışıyorsunuz. Sözlerinize kulak vermiyor ve üzülüyorlar.
Çocuğunuz, yeni ve beklenmeyen kurallar ve tüm değişiklikler hakkında hayal kırıklığına uğramış, kafası karışmış hissediyor olabilir. Allak bullak olması doğal çünkü daha önce yaptığı şeylerden mahrum kalmış, engellenmiş ve bu duruma tepki veriyor.
Çocuğun stres tepkisi (savaş/kaç) aktif olduğunda beynin görece rasyonel kısımlarını baskılanır. Eğlenme istekleri ve arkadaşlarını görememekten kaynaklanan kayıp duyguları, istediklerini yapamayacağını kabul etme ve bu durumu anlama becerisini 'engeller'. Öte yandan beynimizdeki sosyal ilişki sistemi, başkalarıyla bağı kurmak için ‘ağ örmüş’ olduğundan güvende hissetmek adına sosyal ilişkileri kovalar. Bu sosyal ilişkiler engellendiğinde, COVID19 krizi gibi beklenmeyen değişimler geldiğinde, çocuğun üzüntü, korku kaygı hissetmesi ve hayatta kalmak için stres tepkisi tetiklenmesi mümkündür.
Bu durumlarda çocuğun ihtiyaç duyduğu şey daha sakin hissetmesine ve stres tepkisini sakinleştirmesine yardımcı olacak empatik, yatıştırıcı telkinler veren yetişkinin tepkileridir. Çocuk hala üzgünken, mantık ve sorgulamadan yararlanmak işe yaramayabilir. Çocuk sakinleştiğinde, onunla ilgilenip sosyal ilişki sisteminin gelişmesini destekleyebilirsiniz. Böylece çocuğun sosyal izolasyon ve arkadaşlarıyla fiziksel olarak daha az oynama durumlarıyla “başa çıkmasına” yardımcı olabilirsiniz. Bu destekle onlara sosyal açıdan daha uygun davranışlar ve zor duygularını yönetme konusunda önerileriler sunabilirsiniz.
Hayatta kalma mekanizmamızın bir parçası olarak, stresli deneyimleri düzenlememize yardımcı olan iki sistemimiz var:
1. Adım: Çocuğun duygularını anlamak ve onlarla empati kurmak
Çocuğunuzun sergilediği davranışın altında hangi duyguların olabileceğini fark edin:
Davranış: Çocuğunuz size bağırıyor ve ağlıyor.
Duygular: Çocuğunuz arkadaşlarını özlüyor ve onlar olmadan kendisini yalnız hissediyor olabilir. Ayrıca üzgün olmasının bir başka nedeni de evde çocuklarla oynarken eğlendiği kadar eğlenemiyor olması muhtemel. Artık dışarı çıkmasına izin verilmeyeceğini düşünmek onu korkutuyor olabilir. Daha önce oyun oynaması ondan beklenirken şimdi tersini duymak farklı duygular yaratabilir, anlaması zor gelebilir. Çaresizlik, öfke ve diğer tüm duyguları altında ezilmiş hissediyor olabilir.
2. Adım: Çocuğunuzun hissettiği duyguyu onaylayın ve adlandırın.
Ne yapabilir veya söyleyebilirsiniz:
‘Bana kırgın görünüyorsun, bağırıyorsun çünkü seni parka götürmüyorum. Belki de aklından arkadaşlarıının orada olacağı ve onlarla oynayabileceğin geçiyordu. Arkadaşlarınla oynamayı ne kadar çok sevdiğini biliyorum ve şimdi okulda her gün onlarla oynayamayacağınız için onları özlüyorsun. Bu üzücü bir şey, çünkü birlikte çok eğlenecektiniz. ”
‘Bazen böyle hissederiz. Mutlu olduğun şeyleri yapamıyor ve onları özlüyor olmana ben de üzülüyorum. Ben de iş arkadaşlarımı da özlüyorum. Bu değişim hepimiz için yeni ve tuhaf. İyi olduğundan emin olana kadar yanında kalacağım. Sen daha rahat nefes alabilir ve düşünebilir hale gelene kadar buradayım. (Yetişkin nefes egzersizi yapmak için destekleyebilir veya model olabilir.)
3. Adım: Sınırları belirleyin (gerektiğinde)
Çocuk sakinleşerek iletişime kurabilecek hale geldiğinde ne yapabilirsiniz?
Bazı kurallara uymak zorunda olmak hepimiz için zor. Özellikle şimdiki gibi beklemediğimiz bir anda geldiğinde uymamız zorlaşıyor. Bugünlerde herkes işleri farklı biçimlerde yapmak zorunda kalıyor. Hepimiz birlikte bir şeyler yapmanın yeni yollarını öğrenmek zorundayız. ”
4. Adım: Problem Çözme
Çocukla beraber bir şeyler planlayabilir hale geldiğinizde ne söyleyebilirsiniz?
• Fiziksel / bedensel tepkileri sakinleştirmek
“Bu duygusal tepkileri kontrol etmenin bir yolunu bulmalıyız. Benzer bir hayal kırıklığına uğradığında bir daha ki sefer sakinleşmene yardımcı edecek bir yol deneyebilirsin. Örneğin her bir parmağımı bir mum gibi düşünüyorum ve yavaşça nefes alıp vererek mumu söndürüyorum”.
ve / veya
Çocukla alternatifleri değerlendirin.
‘Başkaları bu durumlarda daha iyi hissetmek ve başa çıkmak için neler yaptığına bakalım. Herkes evde kaldığı günlerde oyun oynamak ve buluşmak için farklı yollar buluyor. Arkadaşlarınla çevrimiçi 'buluşmalar' düzenleyip evde nasıl zaman geçirdiklerini sorabilirsin. Çevrimiçi buluşmalardan keyif alırsan o zaman bir yarışma düzenleyebilirsiniz, böylece hepiniz birlikte eğlenebilirsiniz? ”
Sosyal ilişki sistemi geliştirmenin yollarını düşünelim.
Bu yollardan biri pozitif deneyimler edinmektir; örneğin komşulara yardım etmek, gökkuşağı çizmek, sevdiğin insanların resimlerini çizmek, aile ile çevrimiçi sosyal ortamlarda buluşmak bunlardan bazılarıdır. Başkalarına yardım etmek, ruh halinizi olumlu etkileyen oksitosin, serotonin ve dopamin salınımını tetikler ve stres hormonu olan kortizolün etkilerine karşı koyar.
Kaynak: https://www.emotioncoachinguk.com/post/wanting-to-go-out-and-play-with-friends
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.