Aile yaşamındaki stresli olaylar kaçınılmazdır. Ancak araştırmalar, eğer çocukların duygularını anlama, iletişim kurma ve kendini düzenleme kapasitelerine sahipse, strese karşı sosyal olarak uygun, esnek ve dengeli yollarla cevap verebileceklerini gösteriyor. Üzüntü, öfke, hayal kırıklığı, keder veya kayıp duygularını ifade edebilir ve duygularını bastırmak veya şiddetle tepki vermek yerine bu duygularla düzenlemenin yollarını bulabilirler. Duygusal okuryazarlık, çocuklara stresli deneyimlere esnek bir şekilde cevap verebilmeyi sağlar.
Dr. John Gottman, ebeveynlerle yaptığı görüşmeler ve boylamsal araştırmalar sonucunda yaptığı yayınlarda üç farklı ebeveynlik stili tanımlamıştır. Bunlar; duygu koçu ebeveynlik stili, duyguyu yok sayan ebeveynlik stili ve duyguyu dikkate almayan ebeveynlik stilidir.
Duygu Koçluğu doğal bir ebeveynlik stili olduğundan yetişkinleri için halihazırda pek çok ebeveyn bu ebeveynlik stiline sahiptir.
Gottman ve meslektaşları tarafından yapılan araştırmalar, bu farklı ebeveynlik stillerinin bazılarının ve çocukların duygu düzenlemelerini ve gelişimin diğer yönlerini nasıl etkilediklerinin daha ayrıntılı biçimde açıklamalarını sağlamıştır.
Detaylı görüşmelerden, ebeveynlerin meta-duygu felsefesi denilen duygular hakkında kişisel bir yargısı olduğu ve bu yargının ebeveynlerin büyüdüğü evdeki deneyimleriyle şekillendiğini ve yaşamsal deneyimleri üzerinden gelişmeye devam ettiği sonucuna vardılar. Meta duygu felsefesinin kişinin kendisinin ve diğerlerinin duygularına dair inanç ve tepkileri etkilediği ortaya çıkmıştır.
Gottman’ın araştırmalarına göre duygu koçu ebeveynlere sahip çocuklar,
Çocuklarla temas eden herkese açık olan bu etkinlikte evrensel bir yaklaşım olan duygu koçluğu hakkında bilgi ve deneyim paylaşımı yapacağız. Aşağıdaki formu doldurarak katılabilirsiniz.
Ücretsiz Duygu Koçluğu Pazar Sohbetleri
Tarih: 30 Mayıs 2021
Saat: 21.30 - 22.30
Yer: Zoom Platformu
Emotion Coaching UK Eğitmeni
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.